Eksempler på erhvervssygdomme:
Psykiske skader, der er opstået på grund af eksempelvis udsendelse under krig, eller brandfolks mangeårige arbejde. Det kan også være ansatte i fængslerne, som gennem mange år har været udsat for et hårdt arbejdsmiljø, ansatte på bosteder for psykisk udviklingshæmmede, som gentagne gange har været udsat trusler med mere.
Erhvervssygdomme kan også omfatte:
• Lungeskader efter at have arbejdet med asbest
• Diskusprolapser eller lændesmerter efter mange år med tungt arbejd
• Skuldersmerter eller tennisalbue efter mange års ensformigt arbejde eksempelvis på et slagteri
Eksemplerne er mange, og hvis sygdommen anerkendes som stammende fra ens arbejdsliv, så kan man få erstatning efter arbejdsskadesikringsloven.
Anmeldes til arbejdsskadeforsikringen
Arbejdsgiver og læger har pligt til at anmelde erhvervssygdommer, men får det ikke altid gjort. Arbejdsgiver vil anmelde til Arbejdsskadeforsikringen via et system der kaldes ”EASY”. Man kan selv anmelde direkte til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvis arbejdsgiver eller læge ikke har gjort det. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring er en offentlig myndighed, som træffer afgørelse om anerkendelse af erhvervssygdomme og om hvilke erstatningsposter, der er dækket af arbejdsskadesikringsloven.
Man skal være meget opmærksom på, at fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring træffer afgørelse, har man kun 4 uger til at klage over denne.
Kan ankes til Ankestyrelsen
Er man – eller arbejdsskadeforsikringsselskabet – ikke tilfreds med den afgørelse der træffes, kan der inden for 4 uger klages til Ankestyrelsen.
Som skadelidt, skal man dog overveje denne mulighed grundigt, hvis man har fået delvist medhold, idet Ankestyrelsen har det, man kalder fuld prøvelsesret, og således er berettiget til at omgøre afgørelser fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring helt eller delvist – også til skade for borgeren. Vi anbefaler derfor, at man rådfører sig med en af vores erstatningsadvokater inden man klager.
Når Ankestyrelsen har truffet endelig afgørelse enten for hele sagen, eller for dele af denne, så har man mulighed for at indbringe afgørelsen for domstolene.
Erstatningsposter:
De erstatningsposter der kan søges erstatning for som følge af en erhvervssygdom under arbejdsskadesikringsloven er følgende:
Behandlingsudgifter
Tabt arbejdsfortjeneste
Svie og smerte.
Varigt mén
Tab af Erhvervsevne
Forsørgertabserstatning
Differencekrav
Skulle det vise sig, at der er en ansvarlig skadevolder, kendt eller ukendt, for eksempel:
at arbejdsgiver har begået fejl, at ulykken et sket i en færdselsulykke med et andet køretøj,
at ulykken er en forbrydelse
så kan der rejses et såkaldt differencekrav efter erstatningsansvarsloven, og de yderligere krav kan være:
Tabt arbejdsfortjeneste
Svie og smerte
Differencekrav på tab af erhvervsevne
Derfor gør vores erstatningsadvokater altid meget ud af at spørge ind til, under hvilke omstændigheder ulykken er sket.