De fleste mennesker har tegnet ulykkesforsikring både på sig selv og på deres børn. Når forsikringen tegnes aftales det med selskabet, hvor stor dækningssummen skal være, og hvilke betingelser der gælder for udbetaling. Ligeledes aftales det oftest i policen, hvilke behandlingsudgifter der dækkes, og i hvilket omfang disse dækkes af ulykkesforsikringen.
Ulykkesforsikringer afventer ofte årsdagen for ulykken eller seneste operation, og vil på dette tidspunkt oplyse sagen lægeligt og vurdere skadelidtes varige mén. Hvis der er er en arbejdsskadesag, eller en sag mod en ansvarlig modpart, vil forsikringsselskabet ofte afvente de andre instansers behandling af sagen, og evt. anmode om lægelige oplysninger, når disse indhentes. Forsikringsselskabet vil ligeledes ofte meddele, at de afventer at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring træffer afgørelse om varigt mén, og anmode om afgørelsen, når den foreligger.
Det er dækningssummen, der er afgørende for den erstatningssum, man som skadelidt får udbetalt ved sagens afslutning. Er man forsikret for 1.000.000 og har en méngrad på 5%, vil man modtage erstatning på kr. 50.000. Ved ulykkesforsikringer er der – som udgangspunkt – ikke et aldersfradrag. Dette kan dog være aftalt i enkelte forsikringer, hvorfor man altid skal være meget opmærksom på policebetingelserne.
En ulykkesforsikring kan evt. også dække behandlingsudgifter.
I mange ulykkesforsikringer er der ligeledes aftalt ”dobbelterstatning”. Man skal nøje gennemgå sin police, for vilkårene er meget individuelle. Mange selskaber har dog dobbelterstatning eller dobbeltdækning ved alvorlige skader. Vi ser oftest dobbeltdækningen udløst ved varigt mén på 30 % og opefter.
Det er muligt at tegne flere ulykkesforsikringer i forskellige selskaber. Mange har ofte en lille ekstra ulykkesforsikring i forbindelse med deres medlemskab af eksempelvis en fagforening.